Ympäristökasvatus

Vanhankaupunginlahden alueella on helppo tutustuttaa lapsi luontoon jo varhaisessa vaiheessa. Kuva: Taina Tervo

Vanhankaupunginlahden alueella on lapsen helppo tutustua luonnon aarteisiin. Kuva: Taina Tervo

Mitä Vanhankaupunginlahti tarjoaa ympäristökasvatukseen?

Vanhankaupunginlahti tarjoaa hienon, monipuolisen ja elämyksellisen ympäristön kaiken ikäisten ympäristökasvatukseen! Vanhankaupunginlahti sijaitsee keskellä Helsinkiä hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Pitkospuilla keskellä ruovikkoa ei uskoisi olevansa pääkaupungissa. Ruokokerttuset säksättävät, punavarpuset viheltelevät ja viiksitimalit sirahtelevat. Lintupiilosta lampareen rannalla voi nähdä nokikanojen temmellystä, ruskosuohaukan tarkkaa saalistusta ja kuulla luhtakanan parkua. Ruovikon lajistoon kuuluvat myös saukko, piisami, vesimyyrä ja kettu. Lampareissa on sammakoita ja vesiliskoja.

Pitkoksia pitkin pääsee jännittäviin saariin. Lammassaaressa on lintutorni ja Kuusiluodossa voi toukokuussa havaita mm. harvinaisen kartioakankaalin. Vanhankaupunginlahden kulttuuriekologinen klubi pitää Kuusiluodossa kesäisin lampaita.

Vanhankaupunginlahtea ei ole turhaan nimetty valtakunnallisesti arvokkaaksi lintukosteikoksi. Alueella on useita hyviä lintutorneja, joissa voi eri vuodenaikoina rauhassa kiikarilla tai kaukoputkella opetella tunnistamaan lintuja ja seurata niiden elämää! Vähälukuisimmista vesilinnuista voi bongata muun muassa lapasorsan, harmaasorsan ja tavin. Muuttoaikoina Vanhankaupunginlahdella nähdään kaikkia päiväpetolintujamme.

Vanhankaupunginlahden metsissä lapsi voi nähdä ja kokea aitoa luontoa. Kuva: Taina Tervo

Vanhankaupunginlahden metsissä lapsi voi nähdä ja kokea aitoa luontoa. Kuva: Taina Tervo

Hakalanniemellä sijaitsee Arboretum, jossa voi tutustua pohjoisen pallonpuoliskon puulajeihin. Vanhankaupunginlahden metsiköissä voi tehdä metsäharjoitteita, löytää vaikkapa mäyrän luolastoja tai ketun jätöksiä. Vanhankaupunginlahdelta löytyy myös vanhaa puustoa ja monipuolisesti sieniä ja kääpiä. Alkukesällä satakielet ja mustapääkertut livertävät tervaleppälehdoissa ja luhdissa. Ison kutuhauen voi keväällä yllättää ojassa.

Peltoaukeat tarjoavat avarat näkymät ja keväisin alueella liikkuu joukoittain lintubongareita.  Töyhtöhyypät saapuvat jo maaliskuussa, suokukot huhtikuussa ja kiurut toukokuussa. Talvikarvainen rusakko jättää lumeen jälkijonon ja kettu perässä.

Vanhankaupunginlahden teillä, poluilla, lintutorneissa ja eväspaikoilla kelpaa seikkailla ympäri vuoden. Pornaistenniemen luontopolku uudistetaan Luonnon syli -poluksi, jonka varrella on hyvinvointia edistäviä tehtäviä.

Lasten kanssa retkeilevien kannattaa tutustua Viikareiden Viikki -luontopolkuun.