Miljöfostran

Vanhankaupunginlahden alueella on helppo tutustuttaa lapsi luontoon jo varhaisessa vaiheessa. Kuva: Taina Tervo

I området kring Gammelstadsviken är det lätt för barn att bekanta sig med naturens skatter. Foto: Taina Tervo

Vad har Gammelstadsviken att erbjuda för miljöfostran?

Gammelstadsviken erbjuder en fin, mångsidig och upplevelserik miljö för miljöfostran för barn i alla åldrar! Gammelstadsviken ligger mitt i Helsingfors intill goda trafikförbindelser.

På spången mitt i vassen skulle man inte tro att man befinner sig i huvudstaden. Sävsångare tjattrar, rosenfinkar visslar och skäggmesar plingar. Från fågelgömslet på stranden av en göl kan man se sothönor stoja, en bruk kärrhök jaga eller höra vattenrallens grymtande läte. Bland arterna i vassen finns även utter, bisamråtta, vattensork och räv. I gölarna lever grodor och vattenödlor.

Längs spången kommer man till de spännande öarna. På Fårholmen finns ett fågeltorn och på Granholmen kan man i maj påträffa bland annat den sällsynta blåsugan. Gammelstadsvikens kulturekologiska klubb har får på bete på Granholmen på sommaren.

Det är inte utan orsak att Gammelstadsviken har utsetts till en nationellt värdefull fågelvåtmark. Det finns flera goda fågeltorn i området där man under de olika årstiderna i lugn och ro kan lära sig identifiera fåglar och följa med deras liv med en kikare eller ett teleskop. Av de mera sällsynta vattenfåglarna kan man spana in till exempel skedand, snatterand eller kricka. Under flyttningstider kan alla våra dagrovfåglar påträffas vid Gammelstadsviken.

Vanhankaupunginlahden metsissä lapsi voi nähdä ja kokea aitoa luontoa. Kuva: Taina Tervo

I skogarna vid Gammelstadsviken kan barn se och uppleva äkta natur. Foto: Taina Tervo

På Hakalaudden finns ett arboretum där man kan bekanta sig med olika trädarter som växer på det norra halvklotet. I skogarna vid Gammelstadsviken kan man uppleva skogsnaturen och hitta till exempel grävlingens grottsystem eller rävspillingar. Det finns även gammalt trädbestånd och gott om olika svampar och tickor vid Gammelstadsviken. Under försommaren spelar näktergalar och svarthättor i klibbalslundar och skogskärr. På våren kan man se en stor gädda leka i ett dike.

Åkerfälten erbjuder vida vyer och på våren brukar området locka massvis med fågelskådare.  Tofsvipor kommer redan i mars, brushanar i april och lärkor i maj. Fältharen i vinterdräkt lämnar spår i snön och räven följer efter.

Vägarna, stigarna, fågeltornen och rastplatserna vid Gammelstadsviken är ett utmärkt utflyktsmål året om. Naturstigen på Borgnäset byggs om till stigen Naturens famn med välgörande uppgifter längs stigen.

För dem som gör utflykter med barn rekommenderas naturstigen Viikareiden Viikki.