Matelijat ja sammakot

Tiine sisiliskonaaras Lammassaaren pitkoksilla. Kuva: Eero Haapanen

Tiine sisiliskonaaras Lammassaaren pitkoksilla. Kuva: Eero Haapanen

Sammakoita ja sisiliskoja

Vanhankaupunginlahden kosteikon laitamilla asustaa runsaimmin ja näkyvimmin sisiliskoja sekä ruskosammakoita, joita ennen kutsuttiin tavallisiksi sammakoiksi. Huhtikuun lopussa ruskosammakoiden kutukurnutus on näyttävää ja kuuluvaa muun muassa Mölylässä, puutarhapalstojen luona olevalla lammikolla. Veden pinnasta voi hyvällä onnella laskea toista sataa kurnuttajaa.

Viitasammakko elää kosteikoissa huomaamattomana. Sen kuulee kutuaikaan, jolloin Pornaistenniemen lintupiilolla kuuluu pulputtava ääni, kuin pullo painettaisiin veteen. Äänen lisäksi viitasammakko eroaa ruskosammakosta terävämmän kuononsa ja pienen kokonsa ansiosta. Muiden tuntomerkkien erottaminen vaatii tarkempia tutkimuksia. Viitasammakoilla on jokakeväiset kutupaikat myös Purolahdessa ja Saunalahden rannalla.

Viime vuosisadan puolivälissä Vanhankaupunginlahdella asusti myös mölysammakoita, joiden ääni oli nimensä veroinen. Mölysammakot elävät suurina yhdyskuntina, ja ääntelevät koko kesän myös päivisin, vaikka äänekkäintä kurnutus on alkukesällä. Nämä suurikokoiset vihreät sammakot olivat ilmeisesti tulleet lahdelle ihmisen istuttamina. 1960-luvun jälkeen niitä ei ole lahdella tavattu.

Rupikonnaa esiintyy Viikinmäellä, mutta vain harvinaisena Vanhankaupunginlahdella. Kuva: Jarmo Saarikivi

Rupikonnan ”bongaa” harvoin Vanhankaupunginlahdella. Kuva: Jarmo Saarikivi

Rupikonnaa esiintyy Viikinmäellä, mutta vain harvinaisena Vanhankaupunginlahdella.

Vanhankaupunginlahden lammikoissa ja ojissa voi hyvällä onnella nähdä manterin, jonka aiempi nimi oli vesilisko. Laji sai uuden nimen, sillä manterit eivät ole liskoja, vaan kuuluvat salamanterieläimiin. Sisiliskoja pienemmät manterit kutevat Pornaistenniemen lampareissa ja joskus hyvällä onnella niitä tapaa pitkospuilla.

Sisiliskon tapaa usein paistattelemassa päivää pitkospuilla tai kivien kupeella. Erityisesti Lammassaaren pitkoksilla sisiliskoja voi nähdä suurin joukoin ja läheltä, sillä ne ovat tottuneet kulkijoihin. Joukosta löytyy niin parisenttisiä poikasia kuin vanhoja arpiselkiäkin. Muista, että sisilisko kuten muutkin matelijat ja sammakkoeläimet kyytä lukuun ottamatta, on rauhoitettu eikä niitä saa turhaan häiritä tai pyydystää.

Kyy esiintyy Vanhankaupunginlahdella harvinaisena. Aiemmin kyitä on ollut runsaammin ja laajemmalla alueella, mutta nykyään havaintoja on saatu vain niukasti, vaikka lähes vuosittain. Rantakäärmeestä on vain yksittäisiä havaintoja.

Neljäs Vanhankaupunginlahdella esiintynyt matelijalaji on vaskitsa. Kesällä 2016 vaskitsoja nähtiin Hallainvuorella ja Herttoniemen pururadalla. Edelliset havainnot ovat yli kahden vuosikymmenen takaa vuodelta 1991, jolloin Latokartanon peltotieltä löytyi kuollut vaskitsa. Kuparin- ja harmaanruskea vaskitsa on käärmemäisestä ulkonäöstään huolimatta lisko eikä ihmiselle mitenkään vaarallinen. Vaskitsa liikkuu hitaasti ja elää piileskelevää elämää.