Kalat

Vanhankaupunginkoski on suosittu kalastuspaikka. Kuva: Roy Koto / Helsingin kaupungin aineistopankki.

Vanhankaupunginkoski on suosittu kalastuspaikka. Kuva: Roy Koto / Helsingin kaupungin aineistopankki.

Vanhankaupunginlahden kalasto ilmentää tyypillistä rehevän merenlahden lajistoa. Lisäksi alueella tavataan Vantaanjokeen kutemaan vaeltavia kaloja: syyskuituisia lohia, taimenia ja siikoja ja kevätkutuisia särkikaloja vimpaa sekä harvinaista toutainta.

Rehevien merenlahtien tapaan särkikaloista runsaina esiintyvät lahna, pasuri, särki, turpa, säyne, suutari, ruutana ja hopearuutana. Hopearuutana on ”vastustettava” vieraslaji, joka lisääntyy tehokkaasti. Onkimiehen voi joskus yllättää suurikokoiseksi kasvava karppi. Karppeja on istutettu alueelle 2000-luvulla.

Runsaslajisia petokaloja ovat kuha ja ahven. Hauki ja made ovat vähälukuisia. Vanhankaupunginlahdella elää yksi kolmesta Helsingin tärkeästä kuhapopulaatiosta.

Kalamies on saanut komean toutaimen saaliikseen. Kuva: Juha-Matti Hakala.

Kalamies on saanut komean toutaimen saaliikseen. Kuva: Juha-Matti Hakala.

Vanhankaupunginlahti on suosittu vapaa-ajan kalastuskohde niin talvella kuin sulan veden aikaan. Koko alue on rauhoitettu pyydyskalastukselta suurimman osan vuotta. Tämä tarkoittaa, että verkoilla ja muilla ns. seisovilla pyydyksillä saa kalastaa ainoastaan talviaikaan alkaen 1. tammikuuta klo 12 ja päättyen 31. maaliskuuta. Katiskoiden laittaminen on kuitenkin sallittua ympäri vuoden. Kesäaikaan Vanhankaupunginlahden alue on suosittu uistelu- ja onkipaikka. Luonnonsuojelualueella kalastus on sulan veden aikaan kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi. Luonnonsuojelualue on merkitty vesialueelle poijuin.

Lisätietoja ja karttoja Vanhankaupunginlahden ja -kosken alueen kalastuksesta löytyy Meri-Infosta. Sieltä voi hankkia myös kalastuslupia.